سامانههای کمک بازرسی X-Ray چمدانی چیست؟ (به همراه انواع+ویژگیها+کاربردها)
سیستمهای بازرسی X-Ray با استفاده از تکنولوژی تصویربرداری X-Ray دریچهای دیگر به دنیای نادیدهها گشوده است. این رده از دستگاههای امنیتی، قادر به شناسایی و تشخیص اشیا و اجناس داخل چمدان، جعبه، خودرو و کامیون میباشند. همگام با پیشرفت فناوری و اهمیت مقوله امنیت، استفاده از دستگاههای بازرسی با اشعه X در زمینههای حراستی و امنیتی کشور مورد استقبال قرار گرفته است. در همین راستا شرکت صنایع الكترواپتیک صاایران (صاپا) با استفاده از جوانان نخبه و بومیسازی تجهیزات، اقدام به طراحی و تولید انواع سامانههای کمک بازرسی X-Ray نمود و توانست گامهای موثر و مهمی در رابطه با ارتقا ضریب امنیتی کشور بردارد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
· سامانههای کمک بازرسی X-Ray چمدانی
· عوامل مهم در تشخیص درست در یک تصویر X-Ray
· مزیت استفاده از ویژگی Dual View در دستگاه X-Ray چمدانی
· بردهای آشکارساز در دستگاههای X-Ray چمدانی
· نرمافزار مورد نیاز برای دستگاه X-Ray
· نحوه عملکرد دستگاه X-Ray چمدانی
· انواع دستگاه بازرسی X-Ray چمدانی و مکانهای مورد استفاده از آنها
سامانههای کمک بازرسی X-Ray چمدانی
اینک بازبینی تجهیزات همراه افراد یک به عنوان یک الزام مطرح است و مسئولین حراستی مراکز مختلف استفاده از تجهیزات بازرسی X-Ray را یکی از الزامات اساسی در طراحی سیستمهای ورود و خروج خود مطرح نمودهاند تا ضمن احترام به افراد و عدم بازبینی دستی محتویات کیف و چمدان، مانع هر گونه اخلال و نفوذ به داخل صنایع، سازمانها و ادارات گردند.
به منظور تشخیص مواد موجود در طبیعت توسط دستگاه X-Ray، آنها را میتوان به سه گروه زیر تقسیم نمود:
1. مواد سبک
مواد سبک، همه عنصرهایی هستند که عدد اتمی زیر یازده دارند. این مواد اشعه X را کمتر جذب میکنند یا به زبانی سادهتر، اشعه به آسانی در آنها نفوذ میکند. در واقع این عناصر، مواد آلی میباشند و در سیستم ارزیابی تصویر O2نارنجی رنگ به نمایش در میآیند.
2. مواد نیمه سنگین
مواد نیمه سنگین، همه عنصرهایی هستند که عدد اتمی بین یازده تا هجده دارند. این مواد دارای جذب نسبتا متوسطی هستند. نمک خوراکی، آلومینیوم، سدیم و کلر در این گروه قرار میگیرند و در دستگاه بازرسی X-Ray به رنگ سبز نمایان میشوند.
3. مواد سنگین
مواد سنگین، عنصرهایی هستند که دارای عدد اتمی بیشتر از هجده هستند. عناصر این گروه اکثرا فلز هستند، که در دستگاه کنترل بازرسی X-Ray به رنگ آبی دیده میشوند. میزان نفوذ اشعه در این مواد به ضخامت و جنس آنها بستگی دارد.
عوامل مهم در تشخیص درست در یک تصویر X-Ray
تجربه و آموزش کاربر و کیفیت تصویربرداری دستگاه بهعنوان دو عامل مهم در تشخیص محتویات بسته در یک تصویر X-Ray به شمار میروند. هیچ کدام از این موارد قابلیت جایگزینی ندارند. به عبارت دیگر نمیتوان آموزش و تجربه را برای کاربران نادیده گرفت. بدین منظور برای یک بازدهی بسیار موثر و مفید لازم است که حتما دورههای لازم آموزشی کاربری جهت یادگیری دقیق کاربران برگزار شده و توانایی و قابلیتهای دستگاه و تجزیه و تحلیل تصاویر را هم در کلاسهای آموزشی و هم حین کار مد نظر قرار داده شود.
دومین عامل در یک تشخیص مناسب و کارآمد، استفاده از دستگاهی است که دارای توانمندی بالا در ارائه تصاویر با کیفیت مناسب باشد. شرکت صاپا در خصوص کیفیت تصاویر همه توان خود را جهت ارتقا کیفیت به کار بسته است و در این راستا با بهرهگیری از اجزا با کیفیت سختافزاری و طراحی نرمافزار پردازش تصویر بومی، روز به روز در حال رشد و توسعه میباشد.
ژنراتور X-Ray یکی از فاکتورهای بسیار مهم یک دستگاه در ارائه یک تصویر باکیفیت است. بر حسب میزان ولتاژ یک ژنراتور X-Ray میتوانیم میزان نفوذ و بالطبع کیفیت بالای تصویر و تشخیص بهتری را به دست آورد.
در حقیقت برای دستیابی به یک تصویر مناسب باید میزان جریان منبع، منحنی ولتاژ، جریان و میزان نفوذ در فولاد به ازای یک ولتاژ مشخص، آن هم به صورت واقعی مورد ارزیابی قرار داد.
یهعنوان مثال دستگاهی با ژنراتور 160 کیلوولت، دارای میزان نفوذ 30 میلیمتر در فولاد است و دستگاه دیگری با همین خروجی دارای نفوذ 25 میلیمتر میباشد.
مزیت استفاده از ویژگی Dual View در دستگاه X-Ray چمدانی
در دستگاههای X-Ray چمدانی به خاطر استفاده از آن در کاربردهای حفاظتی و خاص در دنیا نظیر فرودگاهها و … از تصویربرداری دو جهته (Dual View) استفاده میگردد.
در دستگاههای Dual View، دو ژنراتور بر روی دستگاه نصب میشود که هم زمان از دو جهت مختلف، از بار و چمدان تصویربرداری نموده و دو تصویر هم زمان در دو مانیتور در اختیار کاربر قرار میدهد.
کاربر دستگاه به راحتی میتواند دو نمای کناری و عمودی از بار و چمدان را در صفحه نمایش ببیند و از نقاط کور احتمالی و نحوه جانمایی، برخی از اشیا و مواد ممنوعه که در دستگاههای چمدانی با تک منبع قابل رصد نمیباشد را شناسایی و تشخیص دهد.
درست است که عامل اصلی در نفوذ ژنراتورهای X-Ray در فلزات و به خصوص فولاد تابعی از ولتاژ X-Ray میباشد ولی باید در نظر داشت که شرکتهای مختلف سازنده ژنراتور در یک ولتاژ ثابت توانایی ارائه تصویر یکسان را ندارند. به همین دلیل هزینه تولید ژنراتور بسته به میزان جریان، ولتاژ و منحنیهای خروجی متفاوت خواهد بود.
بردهای آشکارساز در دستگاههای X-Ray چمدانی
بردهای آشکارساز، تلفیقی جدانشدنی با منبع X-Ray بوده و این دو با هم پیکره اصلی تصویر X-Ray را ایجاد میکنند. در حقیقت بردهای آشکارساز، تصاویری حقیقی از بسته و کیف ارائه میدهند. تصاویر به دست آمده نتیجه تابش منبع ایکس میباشد که همچون صفحات حساس دوربینها، میتوانند آن را به یک تصویر قابل لمس و تحلیل تبدیل کنند.
طراحی و تولید بردهای آشکارساز بسیار مهم است. برخی از این بردها در جریانهای بالاتر به اشباع رفته و عملا نمیتوانند یک تصویر شفاف و قابل تحلیل با عمق نفوذ بالا را ارائه کنند و یا میزان دقت در تشخیص منطقهای عدد اتمی Spatial Resolution آنها، شفافیت و کیفیت تصاویر ارائه شده و میزان عمق نفوذ آن میتواند با انتخاب نوع آشکارساز تغییر یابد.
نرمافزار مورد نیاز برای دستگاه X-Ray
در خصوص نرمافزار دستگاه X-Ray این توضیح لازم است که برخی از تولیدکنندگان جهت پایین آوردن قیمت تمام شده دستگاه، از نرمافزار ویندوز استفاده میکنند ولی آنچه بسیار مهم است عدم بهرهگیری از نرمافزارهای قفل شکسته و یا اصطلاحا FAKE میباشد.
در سیستمهایی مثل X-Ray که تمامی پردازشهای عملیاتی توسط کامپیوتر مرکزی انجام میشود، نرمافزارهای قفل شکسته میتواند باعث خطاهای بسیار زیادی در عملکرد دستگاه شده و همچنین باعث ایجاد توقفهای ناخواسته گردد. اصطلاحا سیستم مکررا هنگ میکند و از طرفی میتواند سبب اشتباهات محاسبهای و همچنین ایجاد تصاویر مخدوش و غیر دقیق شود.
انتخاب نوع نرمافزار اصلی ویندوز Win XPو یاWin 7 و یا بالاتر نیز در راحتی کار با دستگاه و بالا بردن عملکرد سیستم بسیار مهم میباشد. قطعاً Win 7, 8 و 10 دارای قابلیت بالاتری نسبت به Win XP است که هم به لحاظ کاربری توانمندتر بوده و هم باعث افزایش سرعت عملکرد سیستم خواهد شد.
نحوه عملکرد دستگاه X-Ray چمدانی
بسته یا کیف مورد نظر با یک تسمه نقاله وارد تونل میگردد. ورود شی داخل تونل توسط سنسورهای نوری آشکار شده و هم زمان اشعه ایکس بر روی آن تابانده میشود. اشعه ایکس به وسیله کولیماتور که محدوده مکانی اشعه را برای تشخیص، معین میکند، به صورت یک شعاع باریک تابانده میشود و در کیف درون دستگاه نفوذ میکند.سپس اشعه ایکس پس از عبور از کیف به آشکارسازها برخورد میکند.
بردهای آشکارساز انرژی X-Ray را به جریان الکتریکی تبدیل میکند( برای این منظور بر روی هر برد تعدادی کریستال سنتیلا تور، به همراه فتودیود و تقویتکننده ولتاژ وجود دارد). بردهای آشکارساز بهصورت L مانند در تونل نصب گردیدهاند و منبع X-Ray هم از پایین به آنها تابیده میشود، بنابراین تمام قسمتهای تونل اسکن میشود. به عبارت دیگر اشیاء بزرگ کاملاً بازرسی میشوند؛ اما شعاع بسیار باریک اشعه ایکس نمیتواند تمام طول بسته را یک جا اسکن کند پس این کار توسط برشهایی به ضخامت کمتر از یک میلیمتر انجام میشود.
به این ترتیب جسم در حال حرکت، مرحله به مرحله و برش به برش اسکن میشود و مقادیر ولتاژهای هر برش به ترتیب برای پردازش بیشتر به قسمت پردازش تصویر ارسال میگردد تا پس از تبدیل ولتاژهای به دستآمده از حالت سیگنال آنالوگ به سیگنال دیجیتال توسط واحد A/D ، در حافظه تصویری ذخیره گردد. حال مقادیر حفظ شده در حافظه بر روی مانیتور نشان داده میشود، به این مرحله یعنی تشکیل شدن تصویر بر روی صفحه مانیتور، Scroll گفته میشود.
انواع دستگاه بازرسی X-Ray چمدانی و مکانهای مورد استفاده از آنها
دستگاههای X-Ray چمدانی در مبادی ورودی فرودگاهها، راهآهن، بنادر و پایانههای بار و مسافربری، گمرکات، وزارتخانهها، مراکز صنعتی ، دادگاهها و دادگستریها، کارخانجات، شرکتهای نفت و پتروشیمی و … قابل استفاده میباشد.
از دستگاههای کمک بازرسی X-Ray چمدانی جهت جهت كشف انواع مواد مخدر، تجهیزات ذخیرهساز، مواد منفجره و … استفاده میگردد.
این دستگاهها با ابعاد مختلف و قابلیتهای متفاوت طراحی و ساخته شده است که عبارتند از:
· 6040Sin
· 100100Sin
· 100100DV
· 7555Sin
· 7555DV
خدمات پس از فروش مربوط به این دستگاهها را در سراسر کشور برقرار بوده و امکان ارائه خدمات از طریق ارتباط با واحد CRM شرکت صاپا برقرار میباشد.